středa 22. května 2013

Paulo Coelho: Veronika se rozhodla zemřít

Ano, ráda bych vám recenzovala Alchymistu, ale toho stejně většina zná, tak bych ráda do podvědomí dostala tuto, bezvadnou, knížku!


Paulo Coelho je známý tím, že nepoužívá zbytečné zákruty - vše hodí čtenáři rovnou tzv. "pod nos". A možná proto, že při čtení jeho děl jsem ušetřena pídění se po detailech a čtením mezi řádky, mě jeho knihy vždy zaujaly.

------------------------------------------------------------------------------
Veronika se rozhodla zemřít. Už jak název napovídá, hlavní hrdina se rozhodne spáchat sebevraždu. Pro mě byly její důvody nepochopitelné, na jejím místě bych se nezabila, ale nehodlám její myšlenkové pochody prozrazovat - dočtete se v knize:)
Nicméně Veronice se sebevražda nepodaří. Alespoň se tak zdá. Probouzí se totiž v psychiatrické léčebně Villete, kde jí je sděleno, že jí prášky poničily srdce - tudíž jí zbývá přibližně sedm dní života.

V těchto sedmi dnech Veronika postupně pozná pacienty ústavu, kteří se ji snaží vysvětlit, kdo je považován za blázna a proč. Dojde jí, že tito lidé jsou vlastně naprosto normální, mnohdy normálnější, než lidé za zdmi Villete. Krom pár "přátel" pozná i lásku, najde ji ve schizofrenikovi Eduardovi, s kterým se v noc své smrti rozhodne utéci. 
-----------------------------------------------------------------------------

Jak se příběh detailně vyvíjí a jak vše vlastně dopadne se dočtete uvnitř :) 
Mě strašně zaujalo, jak se autor zabýval otázkou "Kdo je vlastně blázen?". Donutila mě přemýšlet, jestli skutečně my, "normální", jsme vážně normální nebo jsme ve skutečnosti větší blázni, než pacienti psychiatrické léčebny.

Věřím tomu, že již zaujala, nebo teprve zaujme, spoustu z Vás:).. Nám ji škola náhodou přihodila do maturitního seznamu,tak jsem si ji hned zvolila - a doufám, že příští týden budu mít štěstí, a moje ruka skutečně vytáhne tento skvost světové literatury. :)




2 komentáře:

  1. Já miluji od PC Achymistu, moje nej kniha :-)

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Alchymista je taky skvělý, však jsem v úvodu psala:) mám ho taky na maturitním seznamu.
      Ale mě víc asi zaujala Veronika :).. Ovšem Paulo Coelho má všechny knihy "kvalitní" :)

      Veronika

      Vymazat