sobota 19. října 2013

Muffiny s láskou ♥

Mám pro Vás tip, jak udělat radost někomu z blízkých. Například k svátku, k Valentýnu, k výročí nebo k narozeninám místo dortu. Jedná se o obyčejné muffiny, ze kterých uděláme neobyčejné :)

Receptů na muffiny je internet plný, ale přesto Vám povím, jaký používám já:



Připravíme si: (fotky berte s rezervou, já dělala 2 dávky, recept píšu na 1, což je zhruba 12 muffinů)
Samozřejmě budeme na muffiny potřebovat papírové košíčky - já v papírnictví koupila 100 ks za 30 korun, formu na muffiny a malou formu ve tvaru srdíčka (na perníčky nebo jiné Vánoční cukroví ji určitě doma většina z Vás máte:))


na těsto:
100 g cukru krupice
2 lžíce kakaa
125 g změklého másla
170 ml mléka
220 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
2 vejce
1 hořkou čokoládu

Na potření muffinů, které nám právě vytvoří ten "efekt" :D je třeba:
- Smetana ke šlehání
- Jahodová marmeláda (či jiná, pokud preferujete jiné ovoce)
- Želatinový ztužovač Dr. Oetker
samozřejmě pokud budete zdobit pár muffinů, celou šlehačku ani celý ztužovač není potřeba :)

Postup:

Ze všeho nejdřív si nakrájíme čokoládu. Každý čtvereček na čtvrtky. Můžete ji nasekat, dá se i nožem jednoduše nakrájet

Teď přejdeme na přípravu těsta. Všechny ingredience na těsto, kromě nasekané čokolády, dáme do mísy a šleháme elektrickým šlehačem, dokud se vše nespojí v hladké těsto.


Do těsta nyní přimícháme nasekanou čokoládu.


Naplníme košíčky vložené do formy těstem (cca do 3/4 košíčku, záleží, jak moc je chcete mít "nafouklé") a vložíme do vyhřáté trouby na 170 stupňů péct zhruba na 15 - 20 min. Upečené muffiny určitě poznáte - budou nakynuté, nahoře trošku popraskané a když do nich zajedete špejlí, těsto se vám na ni nepřilepí :)

A muffiny jsou hotové :) Necháme je pořádně vychladnout a přijde na řadu ta manuálně složitější část


Vezmeme si ostrý nůž (mně nejvíce vyhovuje vroubkovaný) a opatrně odřízneme část nad papírovým košíčkem. Je důležité, aby se nám odříznutý vršek nerozpadl. A pokud se Vám nezadaří, za chvíli Vám povím tip, co udělat s nepovedeným vrškem:).

Takto odkrájíme postupně všechny muffiny. Nyní si vezmeme formičku na perníčky  a na odříznutých vršcích uprostřed vydlábneme srdíčka. Teď už je vysoká pravděpodobnost, že se nám vršky rozpadnou, to ale nevadí, stačí je na závěr jen hezky "složit", na krému to nebude vadit, že nejsou celistvé:)


Teď přijde čas na přípravu náplně. Ze smetany ušleháme šlehačku, poté přichystáme želatinový ztužovač dle návodu na zadní straně, který musíme neustále míchat!! a za stálého míchání přidáme rozmíchanou marmeládu. Stále mícháme a do směsi přidáváme ušlehanou šlehačku. (na tuto přípravu je lepší mít po ruce druhého člověka)

Až máme směs hotovou, potřeme jí vždy muffin a na něj položíme vršek s vyříznutým srdíčkem - je hotovo :-)


TIP - pokud se Vám některé vršky rozpadly, nevadí - na některé muffiny můžete přiložit vršky s vyříznutým srdíčkem a na některé zase jen srdíčka, jak jsem to udělala já.

3 komentáře:

  1. Ahoj, mám dotaz: myslíš, že by místo ušlehaný smetany šla dát třeba jen zakysaná smetana? Nebo by stačila ušlehaná smetana bez marmelády? :)
    A kde jsi prosím sehnala tu papírovou krabici? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zakysaná smetana ti podle mě bude dost téct.. Jinak bez marmelády si ji tam taky můžeš dát, ale asi to bude docela bez chuti.
      A papírovou krabici seženeš v každý cukrárně nebo tam, kde prodávají zákusky...

      Vymazat